2015. december 31., csütörtök

Tűzoltóság 2015 - Az Én lencsémen át.

2015 is sok érdekességet és fotót hozott. Ebben a posztban a Tűzoltók és Katasztrófavédelem kerül bemutatásra. Avagy - Hogyan telt a 2015 Bbazsa(photo) szemével. 

Új magasbólmentők 

Az év elején kicserélődtek a magasból mentők. Új Iveco Magirus emelők érkeztek, Csepel és Kispest emelője , Bajára és Gyulára került. Megyer emelőjét megkapta a Zugló, Zugló emelőjét pedig a XX.kerület , így egy Rába Simon Snorkel nyugdíjba vonulhatott. Csepel és Kispest új emelőket kapott. 

Kispest és Csepel ilyen autót kapott (ez Kispest) 

XX.kerület új emelője. 

Átadó - Új fecskendők 

Később új átadásra került sor. Új fecskendők érkeztek. A bajai, sátoraljaújhelyi, székesfehérvári, nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon és a sellyei, füzesabonyi, valamint az aszódi katasztrófavédelmi őrsön álltak szolgálatba.

7 új fecskendő - ezúttal 3000 literesek 

itt lett meg Tatabánya autója. 

Mohács 

Februárban volt szerencsém eljutni Mohácsra, ahol egy rég óta keresett autót sikerült lefotózni, amiből mindössze 2 darab van az országban. Ezúttal köszönöm a Mohácsi tűzoltók segítségét és vendéglátását.

Mercedes E - BINZ

Opel Blitz

Mercedes - mára vízszállító a maga 5000 literes tartályával. 

A Scorpio, kettő van az országban. 

Komárom - Esztergom 

2015-ben megjártam Komárom - Esztergom megyét. Hála a helyi Katasztrófavédelem sajtóosztályának ellátogathattam Esztergom és Komárom tűzoltóságaira. 

Saurus könnyű műszaki mentő - Esztergom autója. 

Egyedi Saurus vízszállító Steyr alapon 

Metz létra - 2 társa szolgál még Körmenden és Marcalliba. 

Ebből ez az egy van az országban. Mercedes BM Heros 

Repülőtér 

Hála a Ferihegyi tűzoltóknak (Liszt Ferenc repülőtér) tartottunk egy körbe járást. Meglátogattuk mind a 3 bázist. 

Ferihegyi hangulat

Sárkány és Párduc 

Párducok

BM HEROS - Ezüstfa utca

2015-ben újra sikerült eljutni a BM Heros telephelyére, ahol sok érdekességet fotózhattam le. Ezúttal köszönöm a cég vezetésnek a szíves hozzájárulást és engedélyezést

Kecskemét létesítményi szere - Mercedes autógyár 

Szigetszentmiklós szere- Visszakerült az állomáshelyére idén. 

KOK egyedi Steyr szere 


Egy gyönyörű 755 Csepel 

Egy felújitott Styer Aquadux - X felépítménnyel 

Átadó II. 
2015 - ben a főváros 5 új autóval gazdagodott. Egy új konstrukciójú örs szernek szánt Renault fecskendővel 1500 literes tartállyal és egy nagyobb szintén Renault fecskendővel 3000 tartállyal. Az először csapatpróbára átadott kis Renaultot végül birtokba vehették. Egyes információk szerint, mindkét szer a IX.kerületi Tűzoltóságra került. A 3 másik autó Dacia Dusterek. Egyet a szóvivő kapott meg, így nyugdíjba vonult a szóvivő ikonikus autója a Skoda Octavia. 

Új Duster - Szóvivő autója

Renault BM Heros 1500 

Renault BM Heros - 3000

Új autók 

Székesfehérvár
Volt alkalmam részt venni egy gyakorlaton Székesfehérvár reptérén és ott engedélyt kaptam, hogy a rég óta áhítozott MAN K-tehert lefotózam. 

Műszaki mentő 

Saurus fecskendő 

MAN K-teher 

Autók 
Itt pár elsőre fotózott autó. Mivel típusra fotózok így ritkábban de vannak új autók. 

XI kerület új Dusterje idén matricát és MKJ-kapott. 

Dombóvár Navaraja a lépcsőfutó versenyen. 


A Múzeumok éjszakáján kint volt az ex Polgári Védelem. Egy Ford és egy Mercedes autókkal. Jelenlegi nevük Kényszerhelyzeti Készültség. Sajnos a mobil vezetési pontjuk egy Vario még mindig keresett autó. 

Ford 

Mercedes Unimog

Budaörs fecskendője a tűzoltónapon. 


Egy Csepel METZ vízszállító gyönyörűen felújítva. 


A Respirátor ZRT Kommondorját átalakította és megvásárolta a Paksi Atomerőmű létesítményi tűzoltósága. 


Év végén a Zuglói tűzoltók folytatták a hagyományt és nagyon szépen feldíszítettek egy fecskendőt idén már egy nagyot, eddig egy Mercedes Rosenbauer 1000 volt a dísztárgy. Egy szomorú eset és a hozzá kapocsoldó csere. Sajnos idén a Doktor szolgálat balesetett szenvedett. Ikonikus autójuk a fehér Nissan, ami rögtön jelezte, hogy a Doktorok a helyszínen vannak csúnyán összetört. A Nissant egy Iparbiztonságiaknak átadott L200 váltotta.

Az évekig szolgált autó még az idei tűzoltó felvonuláson.  
Az utód egy L200. 

Gyakorlatok - Események 

Bele botlottam egy KOK gyakorlatba, emelési próba a Körcsarnoknál. 


A februári átadó tisztavatással egybekötve zajlott. 


Idén ünnepelte a budapesti busz közlekedés a jubileumát. Nyílt napokat tartottak a busz garázsok. Dél Pest mentési és tűzoltási gyakorlattal is készült. Ezt a Kispesti Tűzoltók hajtották végre.  


Újabb köszönet a Ferihegyi tűzoltóságnak, akik megengedték hogy részt vegyek az "égetésükön". A NAV által lefoglalt anyagok , üzemanyagok , és más kemikáliák égestést a tűzoltóságnak engedték át. Így ők gyakorolhatták a "tócsa" tüzek oltását és a nagy kiterjedésű tüzek megközelítését , oltását. A gyakorlatot a Ferihegyi tűzoltók szervezték és önkéntes tűzoltók hajtották végre az "oltást". A gyakorlat közben 20 tonna anyag került elégetésre. 3 a magyar igazság. A Múzeumok éjszakája keretében a Ferihegyi tűzoltók oltási és gépből mentési bemutatót hajtottak végre. Szeptember 11  - Kispesti tűzoltók megemlékezése. 


Székesfehérvári gyakorlat. 


Éles helyzetek, bevetések, káresetek. 

Az ember néha belefut egy-egy káresetbe. Ilyenkor fontos hogy ne zavarjuk a munkát és vegyük figyelembe a szabályokat. Idén is találkoztam ilyen esetekkel. 

A "kínai" piac tűz a Golgota téren. 


Egy busz tűz a XX.kerületben a helyiek fékezték meg a lángokat. Szintén XX.kerület. A mentősök segítséget kértek egy mozgásképtelen beteg lehozására az emeletről, ezt a Kispesti és Pesterzsébeti tűzoltók oldották meg. Kisebb tűz a Közvágóhíd elhagyott csarnok épületében.


Ez évben sikerült a Kispesti tűzoltóságon papír képeket archiválni régi tűzoltó szerekről. Ezt a FB oldalon lehet megtekinteni. 

Kispesti tűzoltóság tablójáról egy fotó. Én csak archiváltam. 

Nagy vonalakban ez volt az én 2015 évem tűzoltó szemmel. 

Köszönöm a figyelmet. 
2015.12.30
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése